
Ontmoet de architecten van Reeve
5 juli '21
Een compleet nieuw dorp aan de IJssel… gebouwd op een klimaatdijk. In heel veel opzichten is Reeve uniek. Ook qua architectuur. Bij de verschillende deelgebieden van het gebied – De Dorpskern, Het Eiland en De Werven (Klimaatdijk) - waren 3 verschillende architectenbureaus betrokken, waarvan 2 in hetzelfde deelgebied. We spraken met de architecten van Weusten Liedenbaum, TWA en VdpArchitecten. Over het unieke landschap, bouwen op een dijk, de eigentijdse invulling gebaseerd op een historische context, samenwerken aan een compleet nieuw dorp, wonen in clusters, de bijzondere gele IJsselsteen en nog veel meer. Maak kennis met de architecten van Reeve.

Bauke Tuinstra, TWA architecten
Architect Bauke Tuinstra van TWA architecten is, samen met zijn collega Frank Reitsma, betrokken bij de deelgebieden De Dorpskern en Het Eiland. We spraken met hem over de samenwerking met collega’s van Weusten Liedenbaum, over inspiratie én de uitwerking daarvan voor het unieke dorp in de IJsseldelta. "Door de wateropgave in het gebied, ontstaat een compleet nieuw landschap waar je vanaf nul kunt beginnen aan iets wat goed past in de streek. Kijkend naar de historische context, maar zónder daar een kopie van te maken."

Jasper van Dijke, Weusten Liedenbaum Architecten
Als zoon van een schipper, heeft architect Jasper van Dijke zijn leven lang al iets met water en wind, én kent hij de oude vissersdorpjes langs de Zuiderzee. De opdracht voor een nieuw dorp aan het water, gebaseerd op die karakteristieke dorpjes, met een nautische architectuur, was hem dan ook eigenlijk op het lijf geschreven. Van Dijke over de 'rijkheid van de ontwerpopgave' voor Reeve en de vertaling ervan in de architectuur van De Dorpskern en Het Eiland. "Als het wordt zoals we het voor ogen hebben, dan wordt dit echt een huzarenstukje."

Pieter Bas Zwaga, VdpArchitecten
Architect Pieter Bas Zwaga is betrokken bij de invulling van deelgebied De Werven. Bouwen op een klimaatdijk is iets unieks in Nederland en Europa. Misschien zelfs wereldwijd, met uitzondering van de 'superdijken' die in Japan zijn aangelegd. Met als doel het combineren van een stabiele, veilige waterkering met stedenbouw. Net als op de klimaatdijk gebeurt. Zwaga vertelt over bouwen op de dijk, inspiratie uit oude IJsselmeerdorpjes en bijzondere gele IJsselsteentjes. "Naast dat het Reevediep een prachtig gebied is, is het echt bijzonder dat we op de dijk mogen bouwen. Dat wordt voor het eerst sinds lange tijd weer mogelijk gemaakt."