Bouwen met hout: een duurzame en veilige methode

6 augustus '21

De toekomst is van hout. Althans, wel als we de komende jaren meer gaan bouwen en tegelijkertijd onze CO2-uitstoot willen - en moeten - verlagen. Dat houtbouw aan een opmars bezig is, is allerminst gek. Het is namelijk een efficiënte, flexibele en duurzame methode. Maar is het ook sterk genoeg en brandveilig? Het antwoord is ‘ja’. We leggen je graag uit hoe dit precies zit.

image alt

Iedereen houdt van hout

Hout wordt geassocieerd met gezelligheid en een gezond binnenklimaat, en de voordelen zijn groot. Zo is het materiaal licht, circulair en weersonafhankelijk en is de bouw snel, flexibel en efficiënt. Bijvoorbeeld omdat hout zich goed leent voor het ontwikkelen van prefab onderdelen.

Maar een grote pre is dat de CO2-footprint een stuk lager is, omdat het CO2 opslaat en er minder wordt uitgestoten om de bouwelementen te produceren en vervoeren. Kortom, hout is uitermate geschikt om een gezonde en fijne woonomgeving te creëren.

image alt

Geen zorgen over onderhoud

Leuk, zo’n gezellige woning maar hoe zit het met het onderhoud? Zelfs al zou je de buitenkant van een een houten huis geheel onbehandeld laten, dan zal de woning zeker tientallen jaren meegaan. Maar daar kiezen we natuurlijk niet voor, want met de juiste kwaliteitsverbeteringen alsook betere verbindingen en lijm- en verfsoorten is hout tegenwoordig veel minder onderhoudsintensief. Sterker nog: qua onderhoud is hout vergelijkbaar met andere bouwmaterialen. Ook omdat het bouwfysisch zo is doordacht dat hout kan ademen en vocht geen kans krijgt. Dit om schimmelvorming te voorkomen. Meer weten over het onderhoud van een houten huis?

Meer over het onderhouden van je houten nieuwbouwwoning

Veiligheid boven alles

Naast het onderhoud heersen er vaak nog twijfels rondom de brandveiligheid van een houten huis ten opzichte van huizen die met staal en beton zijn gebouwd. Tipje van de sluier: de kans op brand is in een huis van hout niet groter. Ook voor houtbouw zijn namelijk strenge regels opgesteld als het gaat om (brand)veiligheid, energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid. Deze zijn opgenomen in het Bouwbesluit dat voor elke nieuwbouwwoning geldt. Hierin staat onder andere dat de totale constructie van een woning een bepaalde brandwerendheid heeft om te zorgen dat de basisstructuur van het huis blijft staan en het vuur zich niet snel verspreidt wanneer er brand uitbreekt.

Hout is beter voorspelbaar

Als puntje bij paaltje komt brandt uiteindelijk ieder materiaal. De cruciale vraag is echter welke temperatuur en reactietijd er nodig zijn om voorwerpen te laten ontbranden. Voor hout is dit veel preciezer te voorspellen dan voor staal of beton en het is daarom mogelijk om veilige, brandstabiele houten constructies te bouwen. Want hoewel staal niet brandbaar is, verliest het bij elke graad opwarming aan sterkte. Bij een heftige brand zakt staal boven een bepaalde temperatuur plotseling als een kaartenhuis in elkaar. Dat gebeurt bij hout veel minder snel, wat bewoners een betere kans geeft om het huis veilig te verlaten.

cvb

Hout brandt veilig

Hoe dat kan? Brandbaarheid is de mate waarin materiaal brandt. Brandweerbaarheid is de tijd dat een element bestand is tegen vuur zonder zijn functie, bijvoorbeeld draagvermogen, te verliezen. Deze begrippen lijken elkaar uit te sluiten, maar gaan juist prima samen. Hout is brandbaar, maar heeft goede brandwerende kwaliteiten. Denk aan een blok hout dat je in de vuurkorf gooit: het verkoolt. Het vormt als het ware een hitteschild tegen het inbranden. De binnenste laag van het hout wordt beschermd en de vorm blijft intact. Hierdoor is de draagkracht van een houtconstructie langer gewaarborgd en stort het niet zomaar ineen.

Vertrouw op houtbouw

Bouwen met hout en wonen in een houten woning is dus veilig en onderhoudsvriendelijk. Niet alleen is het bezwijkmoment beter te voorspellen en vormt hout een eigen hitteschild, ook komen er minder giftige stoffen vrij. Daarnaast worden houten huizen in de opbouw voorzien van onbrandbare gipsplaten en isolatiemateriaal waarmee de woningen helemaal voldoen aan de vereiste brandveiligheid. Kortom: een houten huis koop je met een gerust hart!

Een vraag? We staan je graag te woord
Word jij een Eiland bewoner? Bekijk het woningaanbod