Het waarborgcertificaat: garantie op je nieuwbouwwoning

23 februari '22

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt er een hoop op je af. Het is misschien wel één van de grootste stappen van je leven, en zelfs een fantastische stap mits alles goed is geregeld. Met een Garantie- en Waarborgregeling (afgekort: GWR) ben je er als koper van verzekerd dat je nieuwe woning correct wordt opgeleverd. De woningen in De Dorpskern fase 1 vallen onder de garantieregeling van SWK.

Zekerheid

Een nieuwe woning koop je uiteraard graag met een gerust hart. Zo wil je er zeker van zijn dat de woning aan de voorschriften voldoet, dat de bouwondernemer goed werk levert en dat eventuele problemen netjes worden opgelost. Om jou die consumentenbescherming en zekerheid te bieden is de GWR in het leven geroepen. We leggen je kort uit hoe dit werkt en met welke organisaties BPD hiervoor samenwerkt.

image alt

Onafhankelijke partijen

De GWR is de regeling waarin garanties en zekerheden voor nieuwbouwwoningen zijn opgenomen. De aannemer voor De Dorpskern fase 1 heeft zich aangesloten bij SWK. Dit is een onafhankelijke en betrouwbare organisatie waar jij als koper écht op kunt bouwen. Deze partij heeft het keurmerk van Stichting GarantieWoning en zorgt er op zijn beurt voor dat - met een strenge keuring - de aangesloten aannemers vakbekwaam zijn en aan strenge financiële eisen voldoen. Is de aannemer dat niet, dan zal SWK de aannemer niet toelaten.

De GWR is op alle nieuwbouwprojecten van BPD van toepassing, wat inhoudt dat je na aankoop van een nieuwbouwwoning een waarborgcertificaat ontvangt. Deze garantie is een belofte van de aannemer dat de woning aan bepaalde normen voldoet en dat ernstige risico’s hiermee voor jou zijn afgedekt. Hierbij kun je denken aan door de overheid opgelegde regels rondom veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid uit het Bouwbesluit, maar ook aanvullende (prestatie) eisen die SWK stelt.

Mogelijke risico’s

Het bouwen van een nieuwe woning is een complex proces. Er zijn niet alleen enorm veel partijen bij betrokken, van architect tot aannemer en installateur, maar het is ook een tijdrovende en risicovolle onderneming waarbij de aannemer bijvoorbeeld in de financiële problemen zou kunnen komen.

image alt

Afgifte waarborgcertificaat

Maar hoe werkt het allemaal en wanneer krijg je zo’n waarborgcertificaat? Allereerst worden de bouwplannen van BPD door de aannemer bij SWK aangemeld. Het plan wordt vervolgens grondig beoordeeld op diverse onderdelen zoals de planopzet in zijn algemeen, juridische toetsen en een volledig technische beoordeling van de woningen. Als alles in orde is wordt het plan ingeschreven in hun woningregister en kunnen er garantiecertificaten verstrekt worden. Na het ondertekenen van het koopcontract en uiterlijk voordat je naar de notaris gaat, ontvang je het waarborgcertificaat inclusief alle bijbehorende informatie.

Meer weten?

De Garantie- en Waarborgregeling is taaie materie, dat begrijpen we. Wil je jezelf daarom nog een keer uitgebreid en op je gemak inlezen? Ga dan naar de website van SWK. Ook in het Mijn Eigen Huis account kun je alle relevante informatie vinden van jouw favoriete bouwnummer over de garantie op de woningen. 

Heb jij een vraag? Neem contact met ons op!
Ook wonen in De Dorpskern? Bekijk het woningaanbod