Financiële tips voor starters

2 februari '24

Luuk Willems is als financieel adviseur nieuwbouw bij Rabobank dagelijks in contact met klanten om hen zo goed mogelijk te begeleiden in het koopproces van een nieuwbouwwoning. In zijn column neemt hij ons mee in zijn financiële wereld en deelt tips & tricks! Deze keer duikt hij in de wereld van starters.

image alt

Je eerste huis kopen? Leuk, maar ook spannend!

"Voor starters op de woningmarkt is het kopen van een (nieuwbouw)woning helemaal nieuw. Je eerste eigen huis kopen is ontzettend leuk, maar tegelijkertijd ook spannend! Er komt veel op je af en misschien weet je niet waar je allemaal rekening mee moet houden. Daar ga ik je bij helpen!

In deze column neem ik je mee in de financiële voordelen die er zijn voor starters bij het kopen van nieuwbouw.

Nationale Hypotheek Garantie

Laten we beginnen bij NHG, ook wel de afkorting van Nationale Hypotheek Garantie. Dit is als het ware een garantiefonds waardoor je zeker bent van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Als je in een situatie komt waarin je je woning moet verkopen en je doet dat voor een bedrag dat lager is dan je hypotheek, dan geeft NHG je de zekerheid dat je geen renteschuld zal hebben. Het resterende bedrag wordt dus kwijtgescholden.

De huidige NHG-grens is momenteel 405.000 euro en die wordt jaarlijks aangepast aan de huidige marktomstandigheden. Een groot voordeel: voor nieuwbouw ligt de grens zelfs hoger, namelijk op 429.300 euro. Dit komt doordat je bij nieuwbouw energiebesparende voorzieningen hebt, omdat de woning onder meer gasloos en goed geïsoleerd is, waardoor jij lagere maandlasten hebt.

Bijkomend voordeel

Bijkomend voordeel van NHG is dat je een lagere rente aangeboden krijgt. Dat kan soms best wel schelen ten opzichte van woningen zonder de NHG. Dus stel: je koopt een huis van 400.000 euro en laat dit financieren voor 400.000 euro, gaat jouw rente dankzij NHG omlaag. Dat maakt het financieel extra aantrekkelijk.

Eigen geld

Vraag je je af of de inbreng van eigen geld belangrijk is als starter? Het is in bepaalde gevallen wel gunstig. Bij nieuwbouw heb je geen overdrachtsbelasting, dus die kosten vallen weg. Wel heb je notaris- en bankkosten, dus ik adviseer altijd dat circa 8 duizend euro aan eigen geld superhandig is om te hebben zodat je die kosten hiervan kan betalen. En daarnaast kan eigen geld interessant zijn voor meerwerkopties. Zeker als je als starter gebruik wilt maken van de NHG en dus niet boven deze grens wilt komen, is het slim om meerwerkopties niet op te nemen in de koop- en aannemersovereenkomst, maar dit op een later moment met eigen geld te realiseren.

Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een zogeheten starterslening. De bank ziet dit ook als “eigen geld”. Elke gemeente stelt dit afzonderlijk van elkaar op. Als jij in jouw gemeente in aanmerking komt voor de starterslening biedt dit financieel voordeel voor je hypotheek. Check onderstaande website als je benieuwd bent wat jouw gemeente doet.

SVn | Starterslening

Hulp van ouders

In sommige gevallen kunnen ouders helpen bij het financiering van jouw eerste woning. Dat kan door middel van een schenking of lening. Het belangrijkste voor de bank is dat de onderlinge afspraken staan genoteerd zodat hier duidelijkheid over is.

Studielening

Ik heb veel starters aan tafel die positief verrast zijn wanneer ik hen laat zien dat je studiefinanciering best meevalt in de berekening voor je hypotheek. Men denkt vaak dat ze veel minder kunnen lenen door de studiefinanciering, maar de ervaring is dat het veel starters erg meevalt en dat de correctie beduidend minder is dan verwacht. Mijn advies is dan ook om er niet per definitie vanuit te gaan dat je éérst je studiefinanciering moet aflossen wanneer je een nieuwbouwwoning wilt kopen, maar om met je adviseur te kijken wat het verschil betekent.

Mijn laatste tip: mocht je weten dat er binnenkort een cao-loonstijging aan zit te komen of je gaat meer verdienen, dan mag je dit meenemen in je aanvraag binnen een termijn van 6 maanden. Zeker voor starters die nog carrière willen gaan maken, is het goed om te checken of er salarisstijging aan zit te komen en je dus meer kunt lenen."

Rabobank | Je eerste huis kopen

Hallo, ik ben Luuk!

Financieel adviseur nieuwbouw bij de Rabobank. In deze blogs help ik je op weg bij het maken van financiële keuzes voor je nieuwbouwwoning. Waar moet je aan denken en welke financiële voordelen zijn er te behalen? En hoe werkt een bouwdepot nou precies? Laat je informeren!

blog 1: Luuk Willems Rabobank
Iets vragen? Neem contact op
Bekijk het aanbod Beschikbaarheid woningen