Interview architect: ‘Hier heb je gegarandeerd een weids uitzicht’

21 september '23

In het nieuwe dorp Reeve, vlak bij Kampen, krijg je de kans om op een unieke locatie te wonen. In De Werven woon je namelijk óp de eerste klimaatdijk van Nederland, met een vrij uitzicht en omringd door water en groen. Door de breedte van de ‘superdijk’ is het mogelijk dat er woningen op, tegenaan en half in de dijk worden gebouwd. De 34 woningen uit fase 1 van De Werven zijn ontworpen door KHV Architecten. Gerben ter Horst, directeur en architect bij KHV Architecten, vertelt: “Als je hier woont, ben je onderdeel van de natuur.”

image alt

Eigentijdse architectuur

De groene locatie, de dijk en de dorpen rondom de IJsseldelta dienen als inspiratie voor het ontwerp van de woningen. Gerben: “De dijk is er om mensen te beschermen tegen het water. Dat gevoel van geborgenheid passen we toe in het ontwerp. De bruingele kleur van het metselwerk is gebaseerd op de kleur van klei die in de IJsseldelta voorkomt. We zijn op zoek gegaan naar stenen die daarop aansluiten. De woningen bouwen we in hele grove stenen. Verspreid over de gevel komen er stenen twee centimeter naar buiten, wat samen met de grove stenen zorgt voor een ruwe uitstraling. De kozijnen liggen dieper waardoor je het gevoel krijgt dat de wanden behoorlijk dik zijn. Het dak bestaat uit een stalen dakplaat met minimalistische detaillering waardoor het heel eigentijds wordt.

Het zijn volumes die je beschermen tegen natuurelementen, zoals water en wind. Als je kijkt naar oude dorpsstraatjes, dan liggen de woningen vaak met de voordeur aan een erf en de randen maken verbinding met het buitengebied. Dat is hier ook het geval. We hebben een moderne vertaling gemaakt van de IJsseldelta dorpen.”

Wonen in het landschap

In De Werven vind je veel verschillende woningtypes. Het aanbod bestaat uit vrijstaande woningen, levensloopbestendige woningen, 2 onder 1 kapwoningen, hoek- en tussenwoningen én starterswoningen. “Bij iedere woning is er gekeken hoe deze het beste in het landschap past. Eén vrijstaande woning ligt aan de buitenrand, aan de kopse kant van het erf. Deze woning is ontworpen op het uitzicht aan twee zijden, met een grote opening aan de kant van de keuken én woonkamer.

Bij de 2 onder 1 kapwoning zit de woonkamer aan de achterkant, met een prachtig uitzicht over de dijk. De levensloopbestendige woning heeft over de gehele lengte het uitzicht naar buiten toe. De kracht van de tussenwoningen is dat ze onderdeel zijn van één volume, waardoor je beschutting vindt in het rijtje. De starterswoningen zijn rug-aan-rug woningen en sluiten ook aan op het groene erf”, vertelt Gerben.

image alt

Een groene ontmoetingsplek

“Het erf dient als ontmoetingsplek voor de bewoners. Kinderen kunnen aan de voorkant van de woningen spelen of je kunt er een praatje maken met de buurman. Er is hier enkel bestemmingsverkeer dus een rustige plek om te gebruiken met elkaar”, licht Gerben toe, “We vinden de beleving van het erf belangrijk, daarom maken we dit zo groen mogelijk. Er komt een plantensysteem aan de gevels die zorgt voor een fleurige klimop. Ook komen er nestkasten die vogels uit de omgeving aantrekken. Op deze manier creëren we een contrast tussen het uitgestrekte landschap van de dijk en de groene en beschutte binnenkant aan het erf.”

Gegarandeerd uitzicht

Alle woningen in De Werven hebben een weids uitzicht over de omgeving. “In Reeve ontstaan er kleine dorpjes op een dijk die als stempels ver uit elkaar geplaatst zijn. Iedere cluster heeft daarin zijn eigen karakter. Het uitzicht dat je nu ervaart, behoud je ook.

Er wordt niet aaneengesloten gebouwd en dat maakt het wonen hier bijzonder”, legt Gerben uit, “Je woont hier op een dijk, in een nieuwbouwwoning van alle gemakken voorzien, met uitzicht op water. Dat is echt uniek. Door de opzet van de intieme binnenkant en de ruimte aan de buitenkant, wordt het een prachtige plek om te wonen. Hier heb je gegarandeerd een uitzicht dat je niet op veel andere plekken in Nederland ziet!”

Interview architect Reeve
Meer nieuws lezen? Nieuwsoverzicht
Wat is de planning? Planning De Werven