Onze visie op Reeve

De investering in de waterveiligheid en natuurontwikkeling hebben we samen met de gemeente aangegrepen om op deze unieke plek een nieuw dorp te creëren. Win-win! In het nieuwe woongebied Reeve in Kampen komt een 130 meter brede dijk. Het idee van deze 'superdijken' komt uit het aardbevingsgevoelige Japan. Door hun breedte zijn ze beter bestand tegen natuurgeweld.

Superdijk biedt kansen voor woningbouw

Om eventuele overstroming van Kampen en omgeving te voorkomen, is het Reevediep aangelegd. Een waterverbinding die als een soort bypass de IJssel verbindt met de randmeren, zodat de IJssel bij hoog water ontlast kan worden en Kampen en Zwolle droge voeten houden. Langs het Reevediep is de 2 kilometer lange Klimaatdijk gebouwd; de 1e Klimaatdijk van Nederland! Bijzonder is de breedte van de dijk. Met maar liefst 130 meter doorsnede is er ruimte voor woningbouw. Hierop realiseren de gemeente Kampen en BPD samen de Klimaatdijk.

image alt

Aan het water met natuurlijke oevers

De structuur van het bestaande polderlandschap is de basis geweest voor de stedenbouwkundige opzet. Sloten zijn verbreed en rechtdoorgaande waterlijnen worden doorgetrokken in Reeve. Het resultaat is dat in het nieuwe dorp een groot deel van de woningen direct aan het water ligt. De oevers worden groen ingericht met rietkragen en lopen geleidelijk over in het water. Met je boot vaar je zo de Randmeren en het IJsselmeer op. Hoe bijzonder is dat!

image alt

Nieuw dorp in de IJsseldelta

Naast de groene oever komen er ook verschillende groengebieden tussen de woningen in. Ze geven het dorp lucht en ruimte. De Dorpskern van Reeve ligt rondom de sluis. Op allerlei manieren wordt deze bijzondere plek verweven met de omgeving, Kampen en het station.

image alt

Reeve wordt eigentijds met een dorps karakter

Er is diversiteit in architectuur en toch vormen de woningen een duidelijke familie. Door innovatie op het gebied van architectuur en materiaalgebruik te omarmen wordt het unieke karakter benadrukt. De uitstraling is optimistisch, rustig, Scandinavisch, fris, duurzaam en modern. Reeve krijgt een dorpse uitstraling en een nautisch karakter. Veel woningen krijgen schuine kappen die van elkaar verschillen in vorm en richting.

Geschiedenis en toekomst van het gebied Het ontstaan van Reeve
Het laatste nieuws over Reeve in Kampen Blijf op de hoogte