Veel gestelde vragen
Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Reeve is een heel nieuw dorp. Je kan alle informatie vinden op de website Morgen in Reeve.
Er is door de gemeenteraad van Kampen een beeldkwaliteitsplan op hoofdlijnen voor Reeve met de volgende 8 kernwaarden vastgesteld:
- Wonen met een dorpse uitstraling - We zijn een eigentijds dorp met een duidelijk dorps karakter.
- Dorpskern met een icoon - We creëren een dorpskern met een icoon waarin en waar omheen passende voorzieningen zich kunnen vestigen.
- Wonen met water - We zien water en zijn groene oevers als kwaliteitsdrager van het nieuwe dorp.
- Wonen op de klimaatdijk - We durven uniek te zijn door de klimaatdijk en woning in elkaar op te laten gaan.
- Recreatief lint - We faciliteren het recreatief lint langs de klimaatdijk dat Kampen met Reeve met elkaar verbindt.
- Duurzaamheid - We zijn groen, bijna energieneutraal en gezond.
- Flexibiliteit - We zijn flexibel en ontvankelijk voor toekomstige nieuwe vragen of inzichten.
- Architectonische uitstraling - We zijn divers en vormen een duidelijke familie in eigentijdse en innovatieve beeldkwaliteit.
In het stedenbouwkundig plan is een ruime differentiatie aan woningen opgenomen. Dus echt een mix van woningtypes. Hoek- en tussenwoningen, 2 onder 1 kapwoningen, vrijstaande woningen, bungalows, appartementen etc. Variërend van prijs. Ook zullen er wat huurwoningen gebouwd worden.
- Reeve wordt gebouwd aan het Reevediep. Door deze ligging biedt de ontwikkeling unieke kansen voor pleziervaart. In Reeve zijn brede en diepe watergangen gepland, deze worden door middel van een sluis met het Reevediep verbonden. Daardoor is een groot deel van de toekomstige kavels in Reeve te bereiken per boot.
- Ook worden er bij een deel van de woningen aanlegmogelijkheden gerealiseerd.
- Er komen in Reeve insteekhaventjes waar een aantal boten kunnen liggen voor woningen die niet direct aan het water liggen
- Buiten de sluis is een grotere jachthaven gepland waar boten van bewoners en passanten kunnen aanmeren.
Vroeger liep er van Kampen naar het IJsselmeer een rivier met de naam Reeve.
Alle informatie over het gebied Reeve vind je op de website van gemeente Kampen: morgen in reeve.
Ja, het station ligt in de wijk Stationsgebied en is op korte fietsafstand bereikbaar.
Op de website onder tab omgeving kun je alles vinden over Kampen.
Op de website onder tab omgeving kun je alles vinden over Kampen.
Op de website onder tab omgeving kun je alles vinden over Kampen.
Ja, in het Stationskwartier is een Albert Heijn XL aanwezig.
Een en ander is afhankelijk van de ligging van de woningen. Per fase kan dit eventueel wel aangegeven worden in een later stadium.
Je kunt je op deze website inschrijven als belangstellende. Per mail word je op de hoogte gehouden en ontvang je bericht zodra de verkoop van het project is gestart.
Alle informatie over het gebied, kan je nalezen op de website van Morgen in Reeve. Je kan je daar aanmelden voor de gebiedsnieuwsbrief.
Kijk hiervoor op de pagina Veel gestelde vragen van de wijk De Werven.
Kijk hiervoor op de pagina Veel gestelde vragen van de wijk De Dorpskern.
Kijk hiervoor op de pagina Veel gestelde vragen van de wijk Het Eiland.
Er komen ca. 600 woningen in het eerste deel van het plan.
Ja, er komen ook huurwoningen in het plan.
Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je een nieuwbouwhuis ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Meer voordelen van nieuwbouw.
Dat is nog niet bekend.
Op dit moment zijn deze niet gepland.
Ja, bij de meeste woningen kun je de auto voor de deur parkeren.
Ja, er is voldoende ruimte om de auto dichtbij te parkeren.
Ja, zodra er geen bouwverkeer meer door Reeve hoeft te rijden wordt de definitieve bestrating aangelegd.
Ja, er komen ook speelplekken in de buurt. Deze worden aangegeven met een S.
Nee, niet een officiële plek maar wel voldoende ruimte om de hond uit te kunnen laten.
Er komt een mix van verschillende woningtypes, zoals 2 onder 1 kapwoningen, hoek- en rijwoningen, bungalows, appartementen en vrijstaande woningen. Onder het woningaanbod kan je alle woningen bekijken.
Er zijn 3 deelgebieden met verschillende fases die op verschillende momenten in de verkoop gaan. Bekijk de planningspagina van Reeve.
Alle woningen hebben een tuin, behalve appartementen. De afmetingen zijn verschillend en zijn vanaf start verkoop beschikbaar.
Nee, deze woningen zijn nog niet eerder gebouwd. Het zijn allemaal unieke woningontwerpen.
Nee, die moet nog worden aangevraagd.
Bij start verkoop van de woningen zal aangegeven worden hoe lang de bouwtijd zal zijn.
Dat zal na opdracht aan de aannemer bekend worden.
Zodra het project in verkoop is, vind je op deze website de uitgebreide digitale verkoopbrochure. Je kunt deze downloaden, maar vaak ook aanvragen. Je krijgt de verkoopinformatie dan per e-mail toegestuurd. Is het project nog in voorbereiding dan is er vaak nog geen brochure. Je kunt je dan vrijblijvend inschrijven als belangstellende.
De makelaar verkoopt namens de VOF de woningen.
De makelaar is nog niet bekend.
Het Eiland fase 1 gaat als eerste deelgebied in de verkoop. Bekijk de pagina planning van Het Eiland voor het laatste nieuws.
Nee, dat is niet mogelijk omdat de woningen nog niet gebouwd zijn.
Alle informatie zal ook online beschikbaar worden gesteld. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de brochure, de bouwtekeningen, de meerwerklijsten etc. Op de website kun je op je gemak nog eens alles nalezen en zelfs downloaden als je dat wilt.
De woning wordt gebouwd door de aannemer. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer jouw aanspreekpunt.
De kavels worden per stuk gebouwd. Van de andere woningen zal dit t.z.t. aangegeven worden.
Er zijn mogelijkheden om de woning aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van de woning. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan de woning moet voldoen. De kopersadviseur van de aannemer adviseert je in dit traject.
Voor de kavels kan dat na het eerste gesprek bij de makelaar. Voor de overige woningen na het tekenen van de koopovereenkomst en aannemingsovereenkomst.
Deze prijzen zijn vanaf start verkoop beschikbaar.
Dit is afhankelijk van het woningtype.
Dat is nog niet bekend.
Nee, er is geen gasaansluiting aanwezig in de woning.
Dat is afhankelijk van woningtype.
Dat is nog niet bekend.
Dat is in overleg met de aannemer.
Op dit moment staan er nog geen plattegronden op de website.
Alle nieuwbouwwoningen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.
Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.
In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 1 afwijzing van een geldverstrekker.
Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt voor betaling zorgen door de factuur uit eigen middelen te betalen of deze door te sturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorgdragen voor betaling.
Ja, dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.
Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris.
Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar.
Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.
Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van twee jaar.
Mijn Eigen Huis is een persoonlijk account waar je jouw favoriete woningen beheert, documenten kunt downloaden, nieuwsberichten kunt lezen en voorkeuren doorgeeft als de verkoop is gestart. Je hebt maar 1 account nodig voor alle BPD websites.
Met een persoonlijk account van Mijn Eigen Huis zie je in 1 overzicht wat jouw favoriete woningen zijn, geef je digitaal jouw voorkeuren door als de verkoop start en beheer je jouw voorkeuren gewoon online.
Een volledige uitleg voor het aanmaken van een Mijn Eigen Huis account, vind je onder Service op de pagina Mijn Eigen Huis.
Om zeker te weten dat jij zelf het account hebt aangemaakt ontvang je een e-mail om je account te bevestigen. Zodra je dit hebt bevestigd kun je inloggen in Mijn Eigen Huis.
Het kan zijn dat de e-mail in je spam/ongewenste e-mail of junkmail terecht is gekomen.
Check of je gebruik maakt van een geldig e-mailadres.
Heb je een vinkje geplaatst bij Privacy Statement?
Voldoet je wachtwoord aan de gestelde regels?
- Tenminste 1 kleine letter
- Tenminste 1 getal
- Tenminste 1 hoofdletter
- Tenminste 1 speciaal teken ! # $ % - _ = + < >
- Minimaal 8 en maximaal 20 tekens
Het wachtwoord moet bestaan uit:
- Tenminste 1 kleine letter
- Tenminste 1 getal
- Tenminste 1 hoofdletter
- Tenminste 1 speciaal teken ! # $ % - _ = + < >
- Minimaal 8 en maximaal 20 tekens
Geen probleem. In het inlogscherm voer je je gegevens in en klik je op het vraagteken in het wachtwoord veld. Er wordt een e-mail naar je verzonden en kun je een nieuw wachtwoord aanmaken.
- Log je in met het e-mailadres dat je hebt gebruikt toen je een account aanmaakte?
- Ga na of je een geldig e-mailadres hebt. Een e-mailadres moet een @-teken bevatten en mag maar 1 punt achter de @ hebben.
- Het wachtwoord vergeten? Vraag een nieuwe aan.
- Zorg ervoor dat Caps Lock niet is ingeschakeld.
Ja dat is mogelijk. Echter per (toekomstig) huishouden mag slechts 1 keer ingeschreven worden op de woningen.
Jouw account verwijder je bij je persoonlijke gegevens in Mijn Eigen Huis. Een account kan alléén verwijderd worden als je niet gekoppeld bent aan een woning. Dat wil zeggen dat je geen koper of optant bent van een woning.
Laat ons weten wat je nieuwe e-mail adres is, dan passen wij het voor je aan. Je kunt daarna gewoon inloggen met je nieuwe e-mail adres en je bekende wachtwoord.
Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken met een echt persoon. Je bepaalt namelijk helemaal zelf hoe je jouw huis koopt. Volledig online, gedeeltelijk online of uitsluitend via persoonlijk contact. Alles kan niets moet. Aan jou de keus.
Ja dat kan, je bevestigt de optie online via Mijn Eigen Huis en kiest voor Afspraak plannen. De makelaar neemt dan contact met je op om alles door te nemen.
In Mijn Eigen Huis bevestig je de optie op de woning die aan jou is toegewezen. Als je voldoende informatie hebt om de contracten te ondertekenen kies je voor Volgende stap. Vervolgens geef je aan dat je de contracten thuis wilt ondertekenen en vul je je aanvullende financiële gegevens aan die nodig zijn om de overeenkomsten op te maken. Binnen enkele werkdagen ontvang je een uitnodiging om de overeenkomsten digitaal te ondertekenen. Heb je vragen of is iets niet duidelijk, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Als je hebt gekozen voor Online Kopen, maar toch liever een afspraak wilt met de makelaar, dan kan dat op elk moment. In je Mijn Eigen Huis account klik je op de button 'afspraak maken met makelaar'. Hier geef je een of meerdere dagdelen aan van je voorkeur en de makelaar neemt contact met je op om alsnog een afspraak te maken.
Na de afspraak met de makelaar kun je aan de makelaar aangeven dat je wilt overgaan tot kopen. Vervolgens geef je in je Mijn Eigen Huis account aan waar je de contracten wilt ondertekenen: thuis of bij de makelaar. Als je kiest voor thuis ondertekenen, worden de contracten opgemaakt en zijn ze binnen enkele dagen beschikbaar in je account. Kies je voor een tekenafspraak bij de makelaar, dan geef je jouw voorkeur door voor een dagdeel. De makelaar neemt contact met je op om een tekenafspraak in te plannen.
Als je de woning koopt dan onderteken je de contracten straks door het plaatsen van je digitale handtekening. Na het digitaal ondertekenen gaat de wettelijke bedenktijd in. Er gelden ontbindende voorwaarden zoals afgesproken is in de overeenkomst.
Je ontvangt een e-mail met een link naar de te ondertekenen overeenkomsten. Koop je samen je partner dan krijgen jullie allebei separaat een e-mail. Je kunt het contract tekenen via de smartphone, tablet of PC. De digitale handtekening is wettelijk erkend. Waar voorheen nog altijd een handgeschreven handtekening vereist was, is dit nu niet meer nodig! De handtekeningen worden geplaatst met behulp van een erkend ‘PKI overheid’-certificaat.
- Je identificeert jezelf via iDIN
- Je logt in bij je bank
- Je plaats je naam en handtekening met muis op PC en op tablet en mobiel met je vinger
- Als alle partijen hebben getekend, vind je het koopcontract en de transactiebon terug in Mijn Eigen Huis. Ze staan bij je Persoonlijke documenten.
iDIN is een Nederlands online identificatiemiddel. De iD staat voor iDentificeren en IN staat voor INloggen. iDIN is een soort iDEAL, maar dan voor het verifiëren van persoonsgegevens. Je logt in met de login van je bank die vervolgens aan de betreffende organisatie bevestigt wie je bent. De banken verstrekken dan gegevens zoals iemands naam, adres, leeftijd of geslacht. Wij hebben geen toegang tot jouw financiële gegevens. Het is ook niet mogelijk om via deze dienst te betalen.
De geavanceerde elektronische handtekening wordt gecontroleerd met behulp van een certificaat dat door een erkende certificatiedienstverlener wordt uitgegeven. De Nederlandse overheid maakt gebruik van een certificaat dat wordt uitgegeven door Public Key Infrastructure (PKI). Gekwalificeerde elektronische handtekeningen kunnen alleen geplaatst worden met behulp van een gekwalificeerd digitaal certificaat. Alleen als een elektronische handtekening behoort tot deze categorie is deze gelijkwaardig aan een handgeschreven handtekening. BPD maakt gebruik van deze, middels PKI, gecertificeerde vorm. Let op: bij het uitprinten van het ondertekende document, is dit certificaat niet zichtbaar. Bij officiële handelingen is dus het digitale document nodig.
Een elektronische handtekening heeft dezelfde juridische waarde als een handgeschreven handtekening. Het digitaal ondertekende document staat juridisch gelijk aan een schriftelijk ondertekend document. Het voldoet aan de eisen die de wet stelt aan een elektronische onderhandse akte.
Zodra 80% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen.
Ja, er worden nog meer woningen gebouwd. Er zal geprobeerd worden de overlast tot een minimum te beperken.
De grond koop je van de VOF; je sluit ook de koopovereenkomst met de VOF. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht.
In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.
De inschrijfdatum sluit 1 week na start verkoop. Wij wijzen toe op basis van de voorkeuren; we proberen eerst zoveel mogelijk iedereen de woning van zijn eerste voorkeur toe te wijzen, daarna de tweede etc. We streven daarbij naar een maximale bezetting van de woningen. Daarnaast is het voor ons belangrijk dat kandidaten hun financiële situatie hebben getoetst en/of dat kandidaten hun huis al hebben verkocht. Immers, hoe sneller de woningen allemaal zonder voorbehoud verkocht zijn, hoe eerder we kunnen starten met de bouw: dat is voor zowel BPD als de toekomstige bewoners een voordeel. Om zoveel mogelijk kans te maken is het raadzaam om zoveel mogelijk voorkeuren aan te geven.
Een optie op een woning is vrijblijvend. Tijdens deze periode is de woning exclusief voor jou gereserveerd. In deze periode worden al jouw vragen beantwoord en heb je de gelegenheid de woning te kopen.
Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn.
Een optie is een periode dat de woning exclusief voor jou is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om je toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie. Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.
Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% BTW) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.
Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken met een echt persoon. Je bepaalt namelijk helemaal zelf hoe je jouw huis koopt. Volledig online, gedeeltelijk online of uitsluitend via persoonlijk contact. Alles kan niets moet. Aan jou de keus.